torsdag 10 april 2008

Lyckat experiment

Mitt bästa tips när man känner sig stissig, rastlös, ofokuserad och nere - ja när man känner att man håller på att förlora kontakt med jorden - det är att laga mat. Det bästa är att laga något med rotfrukter. Rotfrukter är färgglada, robusta, jordnära och luktar gott. Lite som en modersgestalt. Medan man står där och skalar och skivar så känner man hur fötterna åter tar mark. Man börjar andas igen. Här ovan skådas reslutatet av min senaste terapitimme. Jag kallar den Grytan och den har allt man kan önska av en maträtt: billig, nyttig, hyfsat miljövänlig och lättlagad, ja tro fan om den inte blev god också. Dessutom innehåller den allt man behöver för att bli glad, så om man inte orkar koka ris eller så, så gör det inget.

Gör så här om du vill vara försöksapa!
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Ha i skivad morot, palsternacka och potatis. Ha i krossade tomater, röda linser, skivad squash, buljongtärning, lagerblad, cayennepeppar och eventuellt salt. Koka tills allt är lagom mjukt!

Man kan förstås välja andra kryddor och rotfrukter efter smak. Det är principen om rotfruktshanteringen och den allt innehållande grytan som är det fina.